“Monty kommer”

Billeder af feltmarskal Montgomery på Amagerbrogade den 12. maj 1945

Som de fleste bekendt besøgte feltmarskal Montgomery København den 12. maj 1945, få dage efter afslutningen af anden verdenskrig. De fleste kender det berømte pressefoto fra Rådhuspladsen, hvor Montgomery gør honnør med Rådhustårnet i baggrunden. Takket være en flittig og tålmodig fotograf og radioforhandler har vi i dag mulighed for at se hvordan Montgomerys kortege tog sig ud da den passerede Amagerbrogade – for det var ad denne “naturlige” vej turen gik mod Københavns centrum efter landingen i Kastrup Lufthavn.

Werner Fog-Hansens far havde i krigsårene (og længe derefter) radioforretning på Amagerbrogade over for Oxford Allé. Familien boede i en lejlighed på hjørnet af Fremads Allé og Amagerbrogade. Med denne beliggenhed var der et fint udsyn over Amagerbrogade og dermed Montgomerys optog.

På de følgende billeder ses først kortegen køre i retning mod Rådhuspladsen. Fra denne passage er der et foto af Montgomerys vogn, men der hilses ikke mod tilskuerne. Som det kan ses af billederne ventede mange på at kortegen skulle passere igen, på vej mod lufthavnen. Også fotografen. Denne gang lykkedes det at få et godt billede af Montgomery hilsende mod tilskuerne.

På et af billederne ses en større menneskemængde omkring “Fogs Radio”. Efter alt at dømme er dette taget i ventetiden mellem de to passager. Der har været sat en radiomodtager op, så alle på gaden kunne følge den direkte udsendelse om begivenheden. Man kunne så, efter speakerens talestrøm, prøve at regne ud hvornår kortegen ville passere Amagerbrogade.