Mindedagen 5. maj 2021

AMPAs arrangement på Christmas Møllers Plads:

Blomster ved mindesmærket. Foto Rikke Carlsson 5. maj 2021.
Faner ved mindesmærket. Foto Rikke Carlsson 5. maj 2021.


Traditionen med nedlæggelse af blomster ved mindesmærket på Christmas Møllers Plads blev også holdt i 2021. Dog var arrangement begrænset grundet coronavirus.

Årets tale ved Rikke Carlsson:

“I år markerer vi 80 året for indførelse af kommunistloven. En lov besluttet af et flertal i Folketinget der på en nat gjorde et demokratisk valgt DKP ulovligt. Belejligt at vedtage under dække af krig og besættelse. Så rummeligt var det borgerlige demokrati alligevel ikke .
Det var ikke engang på tysk foranledning, de danske politikere og politi klarede det ganske fint og naziartigt. Normalt er det os, kommunister der
bliver beskyldt for ikke at kæmpe for demokrati og alligevel trods illegalitet, fængsling, deporteret til koncentrationslejre, kæmpede vi for et frit Danmark. Men de mange der blev anholdt og deres familier fik aldrig en officiel undskyldning.
I går gennemførte Horserød Stutthof foreningen en vigtig og flot aktion hvor efterladte afleverede brev til regeringen om krav på denne
undskyldning. Jeg blev selv som barn passet af Aksel, en ramt mand der havde valgt at spise med kniv og gaffel når han fangede en rotte for at føle sig som menneske. Han plantede tobaksplante under gulvbrædderne i barakken for dem der røg og rullede smøger til dem. Han overlevede koncentrationslejren, men blev aldrig menneske igen. Han boede med aviser op til lofter og smed aldrig mad ud. I dag ville man kalde det psd. Dengang kom man bare hjem. Sådan et menneske og dem omkring ham, har levet i et unødvendigt grundlovsstridig psykisk helvede. Det går gennem generationer. Kommunistloven er stadig aktiv i dag i andre lande som eks. Polen og Ungarn. Og herhjemme kan vi rumme alt fra Stram kurs til umenneskelig flygtning politik. Derfor husker vi og fortæller historien igen og igen, – for at beskytte fremtiden! Vi holder 1. Minuts stilhed og mindes de kammerater der døde for os og et rigtigt frit Danmark.

Rikke Carlsson under sin tale 5. maj 2021. Foto AMPA – Gunna Wrønding,
Deltagere ved mindesmærket 5. maj 2021. Foto AMPA – Gunna Wrønding.
Blomster ved mindesmærket. Foto Rikke Carlsson 5. maj 2021.
Faner ved mindesmærket. Foto Anders Hjorth 5. maj 2021.